Er zijn ontelbaar veel regelingen, subsidies en wetten die zelfstandig ondernemers flinke besparingen kunnen opleveren. Helaas zijn er niet veel ondernemers die hier bekend mee zijn, waardoor zij veel geld laten liggen.

Natuurlijk erg zonde, want juist in deze tijd van crisis kan de zzp’er wel wat financiële hulp gebruiken. Zo kun je als zzp’er profiteren van meerdere aftrekposten. Daarmee trek je bij de aangifte een bedrag af van de winst of de loonbelasting, waardoor een ondernemer minder belastingen hoeft te betalen. Deze aftrekposten kunnen enkel gebruikt worden als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Voor veel aftrekposten geldt het urencriterium. Dit houdt dan in dat een ondernemer ieder jaar minimaal 1.225 uur in zijn onderneming steekt. Deze informatie kun je ook inwinnen bij een professioneel payrolling bedrijf. De volgende aftrekposten zijn een aantal van de meest gebruikte aftrekposten van ondernemers.

 

Zelfstandigenaftrek

Vanaf 2012 is de zelfstandigenaftrek omgetoverd tot een standaard bedrag van €7.280,-. De voorwaarden hiervoor zijn dat je zelfstandig een bedrijf of beroep uitvoert en dat je aan het minimum urencriterium van 1225 uur per jaar voldoet.

 

WBSO

Voor ondernemers die aandacht besteden aan technologische vernieuwingen is de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) in het leven geroepen. Het financiële voordeel dat de WBSO op kan leveren is afhankelijk van de bedrijfssituatie. Zzp’ers die minimaal 500 uur per jaar aan speur- en ontwikkelingswerk besteden kunnen in aanmerking komen voor een S&O-aftrek over de bruto jaarwinst van €11.806,-. Voor een startend ondernemer is dit zelfs €17.710.

 

Meewerkaftrek

Als jouw partner zonder uurloon meewerkt in het bedrijf, kun je een vast bedrag van je winst aftrekken. De hoogte van dit bedrag hangt af van de winst en het aantal uren dat jouw partner meewerkt. De voorwaarde hiervoor is dat je voldoet aan het urencriterium.

 

Willekeurige afschrijving

Goederen die je koopt voor het bedrijf mag je als starter willekeurig aftrekken. Je kunt zelf bepalen hoeveel je afschrijft. Hiervoor moet je verplicht een eenmanszaak, cv, vof of maatschap hebben.