Voor ondernemers is het belangrijk om een boekhouding bij te houden, zo ook voor freelancers.

 

Wat houdt een boekhouding precies in? Boekhouden is het systematisch vastleggen, verwerken en verstrekken van informatie om het eigen bedrijf te besturen en te laten functioneren. Het bijhouden van een boekhouding is verplicht voor iedereen die een eigen bedrijf heeft. Door de boekhouding goed op orde te houden kan men per periode een duidelijk overzicht krijgen van verlies en winst.

 

Wanneer je fulltime, partime of vanuit een uitkering freelance werkt, is het verstandig om alle inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Het is mogelijk om de boekhouding bij een boekhouder uit te besteden, dan is het echter wel noodzakelijk om regelmatig contact met de boekhouder te onderhouden. Natuurlijk zul je een boekhouder ook moeten betalen, wil je hierop besparen, dan kun je er ook voor kiezen om de boekhouding zelf bij te houden. Hierdoor krijg je zelf een heel duidelijk overzicht van de kosten en uitgaven van de onderneming.

 

Opzetten van de boekhouding

Het opzetten van de boekhouding hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hiervoor is het wel noodzakelijk om regelmatig, gestructureerd en nauwkeurig de gegevens bij te houden. Ga je een boekhouding opzetten, dan is het belangrijk om met de volgende onderdelen rekening te houden:

 

-Een beginbalans

-Een kasboek

-Een bank/ giroboek

-Een inkoopboek

-Een verkoopboek

-Een resultatenrekening

 

Als je zelf je boekhouding gaat bijhouden, kun je dat het beste op de computer doen. Je kunt hiervoor rekenblad programma Excel gebruiken, waarvoor allerlei templates te downloaden zijn om de boekhouding makkelijker te maken. Het is niet direct noodzakelijk om hiervoor een opleiding boekhouden te volgen, alhoewel je hier wel erg veel van kunt leren. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel online boekhoud programma’s te vinden waardoor het bijhouden van de boekhouding nog makkelijker wordt. Bij deze online boekhoudsoftware moet men wel vaak betalen voor de software.