Je hebt vast wel eens de term DAB horen vallen. DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting”. Wanneer we dit naar het Nederlands vertalen komen we uit bij ““digitale audio omroepuitzending”. Klinkt misschien nog steeds een beetje vaag, maar het komt er heel in het kort op neer dat radio-uitzendingen digitaal worden doorgegeven. Om van deze digitale techniek gebruik te kunnen maken heb je een DAB radio nodig. Het digitaal luisteren naar radio, ofwel digital radio, heeft een aantal voordelen ten opzichte van radio luisteren via de traditionele FM-band. Radio-uitzendingen worden als analoog signaal via de FM band doorgegeven. Een analoog signaal wordt lang niet altijd overal goed ontvangen. Afgezien van de minder goede ontvangst van het signaal is ook de kwaliteit van het geluid minder dan digital radio. Je hoort, als je goed luistert, heel vaak toch iets van ruis op de achtergrond en ook laag en hoog zijn niet altijd even aanwezig. DAB radio’s maken gebruik van het digitale signaal en zorgen daarmee voor een veel betere ontvangst en voor een veel betere geluidskwaliteit.

 

DAB radio

 

DAB radio’s hebben de toekomst

De toekomst is digitaal, zo veel is wel zeker. Daarmee zeggen we niet dat meer traditionele zaken direct hebben afgedaan. Kijken we echter naar het fenomeen DAB radio, dan zien we dat steeds meer radiostations overstappen op deze digitale techniek. De verkoop van DAB radio’s is dan ook significant gestegen. Mocht je van plan zijn om over te stappen naar een dab plus radio maar bang zijn dat je jouw favoriete station (dat nog via de FM uitzendt) niet meer kan ontvangen, dan is deze angst ongegrond. Een dab+ radio heeft vaak namelijk naast een digitale ontvanger ook nog een ingebouwde FM ontvanger. Naar alle waarschijnlijkheid is het een kwestie van tijd en dan zullen alle radiostations die nu nog analoog uitzenden overgestapt zijn op de digitale manier van uitzenden. Wachten met het kopen van jouw dab+ radio is dus niet nodig.

 

Zien waar je naar luistert

DAB radio’s hebben een digitaal display. Afhankelijk van het type dab plus radio wordt op dit display zichtbaar naar welk station je luistert. Je ziet dan ook daadwerkelijk de naam van het station/omroep. Als je een meer uitgebreid type DAB radio hebt, dan krijg je nog veel meer info dan dit op dit display. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de naam van de artiest, de titel van het nummer, de naam van de CD waar het nummer op staat en als je de meest uitgebreide DAB radio hebt, dan kunnen zelfs foto’s van de artiest of het CD hoesje op dit display worden doorgegeven.

 

Je kunt DAB radio’s heel eenvoudig naar programma’s laten zoeken, de zenders die hij vindt worden in een lijst opgeslagen. En heb je eenmaal jouw favoriete zender gevonden, dan is het heel eenvoudig om deze zender als voorkeurzender vast te leggen. Ook hier geldt dat hoe uitgebreider de DAB radio is, hoe meer voorkeurzenders je vast kunt leggen.

 

Wereldwijd digitaal radio luisteren

De digitale uitzendtechniek beperkt zich natuurlijk niet tot enkel en alleen ons eigen land. Sterker nog, DAB radio luisteren heeft wereldwijd een vlucht genomen, waarbij Europa koploper is. Draagbare DAB radio’s behoren dan ook tot de meest populaire modellen. Deze radio’s werken naast op batterij en accu ook op het lichtnet. Digitaal radio luisteren op jouw vakantiebestemming is nog nooit zo eenvoudig geweest. Dit type radio is hiermee in veel gevallen een goed alternatief voor de befaamde “wereldontvanger” die veel mensen ook vandaag de dag nog steeds meenemen op vakantie.