Eén van de grootste nadelen van crypto’s die wordt aangedragen is dat transacties niet meer om te keren zijn. Als je een verkeerd adres hebt gekozen, een verkeerd bedrag hebt ingetypt of als je zoontje met je telefoon gespeeld heeft en per ongeluk geld heeft overgemaakt ben je het simpelweg kwijt.

 

Het enige dat je dan nog kunt doen is contact opnemen met de ontvanger en hopen dat ze het terug kunnen sturen. Gelukkig is dit een probleem dat algemeen bekend is bij alle partijen die bij crypto’s betrokken zijn. De wallets en de andere valuta’s hebben hier al enkele oplossingen voor gevonden.

 

Wallets, adressen en QR codes

 

Als je cryptocurrency’s aanschaft via een online wisselkantoor zoals Bitvavo.com, dan worden ze in een digitale portemonnee geplaatst, je wallet. Elke transactie die wordt voltooid gaat naar een nieuw adres in jouw wallet. Als jij geld ontvangt van iemand dan kun je die persoon je adres geven en de crypto’s worden overgemaakt.

 

Een volgende storting komt op een ander adres binnen. Deze adressen zijn bijzonder lang en bestaan uit een reeks letters en cijfers van 14 tot 45 digits. Als je deze moet gaan overtypen dan is en fout snel gemaakt. Daarom werken wallets met apps en QR codes. Je stuurt de zender jouw QR code en deze krijgt direct de correcte gegevens binnen om de crypto’s naar over te maken. Uiteraard werkt het andersom net zo en zo kan er eigenlijk weinig misgaan.

 

Ethereum en ‘smart contracts’

 

Een van de wat nieuwere crypto’s die erg in opmars is, is Ethereum. De reden waarom ze zo populair zijn is een concept dat ‘smart contracts’ heet. Dit is een manier waarop het wel mogelijk is om een terugbetaling te eisen, vooral als de ontvanger een contract schendt. Het idee zal nog wat verder uitgewerkt moeten worden, maar het lijkt erop dat crypto’s in de toekomst één nadeel minder zullen hebben.