Beleggen

Beleggen in aandelen, opties, goud, Turbo’s, Sprinters en Speeders. AEX, koersen, beurs.

Lees meer..
Beurs

AEX, AMX, AScX, koersen buitenland, beursnieuws, grafieken, analyse, opinie. AEX-verwachting.

Lees meer..
Dividend

Alles over dividend. Hoog dividendrendement. Dividendrendementen en dividend data van alle AEX en Midkap fondsen.

Lees meer..

Drie nadelen van de Bitcoin

Misschien werd jij een aantal jaar geleden wel voor gek verklaard als men te horen kreeg dat je Bitcoins had gekocht. Die zou toch waardeloos worden? Wie ging nu zijn betalingen via het internet doen?

Betalingen met Bitcoin vinden nog nauwelijks plaats, maar de waarde van de munt is aanzienlijk hoog. Als je enkele jaren geleden voor een habbekrats bent ingestapt, ben jij nu de lachende derde. Echter zitten er ook een aantal nadelen aan de coin. De Crypto Trading Academie heeft er drie voor jullie uitgelicht.

 

Nadelen van de Bitcoin

In principe leiden de vele voordelen van de Bitcoin ook weer tot nadelen. Daardoor zijn critici heel wantrouwend richting de munt. Enkele uitgelichte nadelen:

  • Het witwassen van zwart geld en ander crimineel gedrag
  • Belastingontduiking
  • Investering versus beleggingsinstrument

 

Het witwassen van zwart geld en ander crimineel gedrag

Anonimiteit. Die term is niet alleen prettig voor mensen die wel wat meer privacy zouden willen, maar trekt – volgens critici – ook criminelen aan. Er wordt namelijk gevreesd dat de Bitcoin een perfect middel voor criminelen is om zwarte vermogens wit te wassen.

Dit is echt niet zo makkelijk als gedacht wordt. Natuurlijk kunnen criminelen hun geld omzetten in Bitcoin, maar dan moet het toch echt eerst via een bank gaan. Tenzij ze het direct als Bitcoin betaald krijgen, wat voorheen gebeurde in the dark web.

Maar dan nog blijft het lastig om zwarte vermogens als witte tegoeden op een normale bankrekening te krijgen. Zodra het geld als dollars of euro’s wordt omgezet, moet immers verantwoording worden afgelegd waar het geld vandaan is gekomen. De blockchain is anoniem, maar transacties liggen wel vast. Geld is dus – zeker door een team van cyberexperts – altijd te herleiden.

De enige optie die er dan voor criminelen rest is geld altijd in Bitcoin te laten staan en te hopen dat er steeds meer mee betaald kan worden. Maar de kans dat de overheden dan toch ingrijpen, is groot.

 

Belastingontduiking

Hetzelfde geldt ook voor belastingontduiking. Een gedecentraliseerd systeem als de Bitcoin verplicht je namelijk niet om netjes je vermogen in Bitcoin op te geven. Door je vermogen in Bitcoin om te zetten, kun je de belasting dus mooi omzeilen.

Maar daar staat dan wel tegenover dat je je geld in een onvoorspelbare valuta hebt gestoken en zomaar minder waard kan worden. Daarnaast zijn overheden hard aan het werk om meer wetgeving rondom de Bitcoin voor elkaar te krijgen.

 

Investering versus beleggingsinstrument

Bitcoin wordt nog weinig gebruikt als betaalmiddel, maar eerder gezien als “beleggingsinstrument”. Al kan feitelijk van die term niet gesproken worden. Beleggingen worden immers gecontroleerd door banken. En aangezien banken niet zijn aangesloten bij Bitcoin, kun je dus niet officieel in Bitcoin beleggen. Hooguit kun je erin investeren en dat komt grotendeels op hetzelfde neer.

Maar de risico’s zijn wel groter (evenals de rendementen, dat dan weer wel).

 

Wat is de toekomst?

Gezien het laatste nadeel is de kans klein dat de Bitcoin echt een valuta wordt die naast de Euro of dollar komt te staan. Het zal eerder een interessante investering blijven.

De behoefte om sneller transacties via het internet te kunnen doen blijft bestaan, maar er zijn al vele andere munten (cryptocurrencies) die het idee van Bitcoin overtreffen. Betalingsprotocollen van Ripple werken bijvoorbeeld al samen met grote banken en gedecentraliseerde valuta als Stellar Lumens worden omarmd door multinationals.

Het zou dus zomaar kunnen dat de Bitcoin wel in waarde blijft groeien, maar andere technologieën het idee van een betaalsysteem overnemen.