Met een externe harde schijf ben je tegenwoordig geen bijzonderheid meer. In de begindagen van het apparaatje was je een echte gadgetfreak als je een externe harde schijf had, maar dat is nu wel anders. Een externe harde schijf is tegenwoordig betaalbaar, het apparaat zelf is niet al te groot en je hebt er zoveel gemak van dat veel mensen er een in huis hebben. Zeker omdat veel mensen tegenwoordig veel meer data nodig hebben door bijvoorbeeld foto’s en video’s die met smartphones zijn gemaakt, is een externe harde schijf eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

 

externehardeschijf.usbstick

 

Wat heb ik aan een externe harde schijf?

Met een externe harde schijf heb je altijd alle gegevens bij de hand. Het is helemaal mooi als je hem slim gebruikt door bijvoorbeeld ook de back-up van je computersysteem erop te zetten. Mocht je computer dan crashen, dan heb je altijd nog de back-up van de meest recente situatie. Een veilig gevoel. Het is ook altijd handig om zo’n back-up te maken voordat je een systeemupdate uit gaat voeren. Als er dan iets mis gaat of je bent niet tevreden over de update, dan kun je altijd de oude versie weer terugzetten want die heb je gewoon bij de hand. Maar natuurlijk kun je meer met een externe harde schijf. We maken tegenwoordig zoveel foto’s, die kun je eenvoudig van je computer halen en op je externe harde schijf zetten. Dat scheelt ruimte op je computer en het is ook leuk om bij de hand te hebben als je ergens op bezoek bent. Dat geldt net zo goed voor films, die kun je ook snel meenemen en zo ruimte besparen op je computer.

 

Hoeveel geheugen moet een externe harde schijf hebben?

Daar is geen antwoord op te geven dat voor iedereen geldt, het is maar net hoeveel jij erop wilt zetten. Er zijn diverse formaten beschikbaar. Afhankelijk van het type data dat je erop gaat zetten en daarmee ook de hoeveelheid data, kun je een keus maken. Heb je een idee van de hoeveelheid opslag die je nodig zult hebben, vermenigvuldig dit dan nog eens met twee. Je zult niet de eerste zijn die al snel met een ruimtetekort zit. Een externe harde schijf van 1tb is tegenwoordig al geen uitzondering meer. Met een externe harde schijf van 1tb kun je wel even vooruit, maar is het niet genoeg dan kun je gerust zijn. Er bestaan tegenwoordig al harde schijven met een geheugen van 12tb. Je hoeft dus nooit meer bang te zijn dat je foto’s en video’s nergens meer opgeslagen kunnen worden.

 

Ik ga een externe harde schijf kopen, wat is belangrijk om te weten?

Ga je een externe harde schijf kopen, zorg dan dat je voldoende capaciteit koopt. Zoals hierboven uitgelegd, kun je maar beter teveel ruimte hebben dan dat je constant bestanden moet gaan deleten om de boel maar opgeslagen te krijgen. Daarnaast kun je kijken hoe snel de schijf is: hoe hoger de rpm (de rotaties per minuut) hoe beter. Met een SSD-schijf zit je sowieso goed qua snelheid, maar daar betaal je ook voor. Met de SSHD kies je de tussenoplossing: snel en betaalbaar. Kijk ook even naar de aansluiting van je externe harde schijf. Er bestaan USB-aansluitingen in 2.0, 3.0 of 3.1. Hoe hoger hoe sneller, maar dat geldt alleen als je computer ook een gelijke aansluiting heeft. Je kunt ook voor Thunderbolt kiezen, dat is nog sneller dan USB, maar ook die moet ondersteund worden door je computer. Ten slotte kun je voor een Mac of Windows verschillende schijven kopen, vanwege de verschillende bestandstypen die beide merken gebruiken. Je levert aan snelheid in als je een externe harde schijf koopt die alle bestandstypen aankan, maar het is wel mogelijk.