De kosten van een autoverzekering

 

Hoeveel een autoverzekering kost, verschilt sterk tussen alle verzekeringen en verzekeraars. Als je je afvraagt wanneer een autoverzekering als goedkoop gezien kan worden, kan je de prijs vergelijken met de gemiddelde premie in Nederland. Dit gemiddelde is rond de 70 euro per maand. Er zijn echter ook verzekeringen van zo’n 30 euro per maand. De premies per verzekeraar kunnen dus nog best veel van prijs verschillen dankzij verschillende factoren.

 

Wat bepaalt de hoogte van mijn premie?

 

Hoeveel je premie kost, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt denken aan zaken zoals je schadevrije jaren, wat voor soort auto je hebt, waar je woont (in de randstad is de premie vaak hoger), hoeveel kilometers je per jaar met je auto maakt, wat voor soort dekking je kiest, en de leeftijd van de verzekerde. Je kunt vrijwel al van deze factoren niet beïnvloeden. Je zal namelijk niet zo vaak van auto of woonplaats wisselen. Maar op iets als schadevrije jaren heb je nog de grootste invloed. Voorzichtig rijden wordt uiteindelijk immers beloond.

 

Soorten dekking

 

Er zijn drie verschillende soorten autoverzekering:

 

WA Verzekering

Een Wettelijk Aansprakelijkheid (WA) verzekering is de verzekering met de laagste dekking. Het is hierdoor ook de goedkoopste soort autoverzekering. Je bent met een WA verzekering alleen verzekerd voor schade die je aan andere maakt. Als je een auto hebt, is het verplicht om minimaal een Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Als je een wat oudere auto hebt, kan een WA verzekering een goede keuze zijn.

 

WA Beperkt Casco

Met een WA Beperkt Casco heb je dezelfde dekking als bij de verplichte WA Verzekering en ook een beperkte dekking voor schade aan je eigen auto. Meestal zijn alleen maar dingen buiten je bereik gedekt. Denk hierbij aan dingen als blikseminslag en natuurschade. De dekking van deze soort verzekering verschilt per verzekeraar sterk.

 

WA Casco (All Risk Verzekering)

De WA Casco is de meest uitgebreide verzekering. Naast schade die je aan andere toebrengt, wordt ook schade aan je eigen auto gedekt. In sommige gevallen ook door eigen toedoen. Maar dit kan verschillen per verzekeraar.

 

Autoverzekering kiezen

 

Als je je afvraagt elke verzekering voor jou het beste is, kan het handig zijn om je autoverzekering te vergelijken. Dit kan gemakkelijk en snel via Overstappen.nl – autoverzekering berekenen. Op deze website kan je op basis van een aantal gegevens de best passende autoverzekering vinden en tientallen euro’s per jaar besparen.