Voor iedereen die wel een grote klus in huis heeft gehad weet hoe het is om achter te blijven met alle rotzooi en viezigheid. Het ruimen hiervan heeft ook aardig wat werk nodig.

Afhankelijk van het soort klus, bijvoorbeeld een nieuwe vloer of een keuken op maat en of je deze uitbesteedt komt het voor dat de installateur of reparateur zelf voor het ruimen en schoonmaken opdraait nadat hun klus is gedaan. Zeker bij grote klussen werken zij samen met andere diensten die bijvoorbeeld een grofvuil container leveren voor het afvoeren van klus afval en kapotte onderdelen.

Maar als je zelf aan de slag gaat als doe-het-zelver dan zal je voor de schoonmaak zelf op moeten draaien.

 

Plan van aanpak

 

Bij grote klussen dien je rekening te houden met groot vuil. Denk bijvoorbeeld maar een s aan het plaatsen van een dakkapel of het leggen van een nieuwe vloer. Hierbij komt veel materiaal vrij dat opgevoerd moet worden naar het grofvuil.

 

Ook de ruimte waar geklust wordt vuil, naast het grofvuil materiaal. De ruimte al vervuild raken met stof, spatten van vloeibare middelen zoals verf en het vrijkomen van bepaalde stoffen waarmee gewerkt wordt.

 

Waarop letten

Ten eerste is het belangrijk dat er voorzieningen zijn in het afvoeren van grofvuil. Het huren van een grofvuil container of aanschaffen van grofvuilzakken staan dan bovenaan het lijstje.

Daarnaast is het beschermen van de ruimte waar geklust wordt een tweede punt. Vanwege het vrijkomen van bepaalde stoffen is het belangrijk om een mondkapje te dragen tijdens de klus, hiermee bescherm je jezelf tegen het binnenkrijgen van vervuilende stoffen. Hetzelfde geldt voor het dragen van een veiligheidsbril als bescherming tegen vrijkomende fragmenten van materiaal dat wordt bewerkt.

Ook de spullen in de ruimte zelf kunnen beschermd worden door ze af te dekken met plastic. Hiermee loop je minder kans op schade of vervuiling van bijvoorbeeld jouw meubilair. Het liefst als het kan, haal je de ruimte eerst leeg, maar als het niet gaat dan is afdekken een goede optie.

Zorg tijdens de klus ook voor voldoende ventilatie. Een ruimte is makkelijker schoon te krijgen en fris te houden wanneer er ventilatie aanwezig is. Hiermee beperk je de vervuiling van de ruimte waar je klust en dat scheelt een hoop om naderhand nog veel schoon te moeten maken.

 

Na de klus

Nadat de klus is geklaard ben je nog niet zover. Eerst moet alles nagelopen worden of alles is gegaan zoals het de bedoeling is met de klus. Pas dan kan je overgaan tot de laatste schoonmaak.

Het is niet te voorkomen dat de ruimte waar je bezig bent vervuild raakt, maar je hebt wel middelen ingezet die dit zoveel mogelijk helpen tegengaan. Wanneer dat goed is gelukt blijft er nog een restje aan schoonmaaktaken over.