Beleggen op lange termijn is een investeringsvorm waarbij je voor een lange tijd je geld wegzet. In tegenstelling tot beleggen op de korte termijn, waar je soms binnen een aantal uren, dagen of weken rendement op de investering ziet, duurt dat bij investeren op lange termijn een stuk langer. Vaak gaat het hier over jaren, soms 1 of 2, maar dat kan ook gerust oplopen tot zo’n 6 a 7 jaar. Waarom zou je zo lang op je investering wachten? Een voorbeeld hiervan is aandelen kopen van een bedrijf, en langzaam de groei van dat bedrijf mee maken.

 

 

Ken het bedrijf

Beleggen op lange termijn kenmerkt zich door het vertrouwen en inzicht dat je in een bedrijf hebt. Je focust je niet per se op wat nu populair en snel gaat op de beleggingsmarkt, maar je kiest een bedrijf wat jij denkt dat succesvol gaat worden. Hiervoor is kennis en vertrouwen nodig, er zijn weinig tools die dit accuraat voor jou kunnen voorspelen. Het blijft nou eenmaal een beetje gokken.

 

Kost minder tijd

Beleggen op lange termijn duurt uiteraard juist langer dan op korte termijn, maar voor jou zit er uiteindelijk een stuk minder tijd in. Je verdiept je in het bedrijf en legt het geld in, maar verder hoef je er niet zoveel meer aan te doen, behalve een aantal keer checken. Bij korte termijn ligt dit een stuk anders, daar is het vrijwel een voltijd baan als je het goed wilt doen.

 

Je loopt minder risico

Grote bedrijven waar je aandelen voor kunt kopen gaan niet zo snel kopje onder. Dit zijn bedrijven met pieken en dalen, en over het algemeen komen er altijd wel momenten waarbij jouw investering meer waard is. Verkoop het dus niet meteen bij de eerste negatieve daling, maar wacht tot de tijden weer wat gunstiger zijn. Dit is een van de grootste redenen waarom dit beleggen op lange termijn heet.